Bosrank 23 1852 XS Heiloo

+31642056171

KVK   72660376

BTW   NL001633810B13

©2019 by Anouck Van De Kookschool

Gember-Havermoutkoekjes

Februari 2020

Alhoewel Koning Winter eigenlijk nog volop de nodige stormen over ons heen stuurt, hoor ik soms ook al de vogels bij het vroege ochtendgloren. Daarom deze gember-havermoutkoekjes.

 

Havermout is een goede brandstof voor je lijf; juist op die dagen dat het koud en nat is buiten. Even gebrand in de oven heeft havermout nog meer smaak. Bang voor zachte en muffe koekjes? Geen zorgen, ik geef je een tip hoe je toch knapperige koekjes kan maken van havermout! Daarnaast is gember heel goed voor je lijf; het helpt je alle andere voedingsstoffen beter op te nemen en heeft een verfrissende en licht pittige smaak. Een beetje voorjaar. Wakker worden uit je winterslaap!

Ingrediënten

  • 100 gram havervlokken

  • 4 eetlepels boekweitmeel

  • een halve eetlepel gemberpoeder

  • 1 theelepel vanille-extract

  • snuf kruidnagel

  • een halve theelepel zeezout

  • 2 eetlepels ahornsiroop

  • 2 eetlepels gembersiroop

  • 50 gram roomboter

  • 3 bolletjes stemgember, in hele kleine stukjes gesneden

  • een halve geprakte banaan (of een hele kleine banaan)

Bereidingswijze

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Weeg alle droge ingrediënten af en doe deze samen in een mengkom. Roer even goed door, alvorens je de natte ingrediënten toevoegd.  Voeg vervolgens alle natte ingrediënten toe en kneed het geheel tot er grove 'kruimels' ontstaan. Je deeg is nu klaar. Maak er een zo groot mogelijke bal van en ​rol het deeg tussen twee vellen bakpapier heel dun uit. Trek met een scherp mes vierkanten of rechthoeken in gewenst formaat, voordat je het in de oven schuift. Pas na het bakken en als de plaatkoek helemaal afgekoeld is, kun je de koekjes van elkaar los snijden. Een andere manier voor ronde koekjes; draai kleine balletjes tussen je handen en druk de balletjes op het bakpapier plat naar gewenste dikte. Bak in ongeveer 15 minuten op 175 graden af als je voor hele dunne koekjes gaat. Wil je wat dikkere koekjes dan verlaag je de temperatuur naar 150 graden en verleng je de baktijd tot ze goudkleurig zijn.

 

Als de koekjes na het afkoelen toch nog wat zacht zijn, leg ze danvlak voor je ze gaat eten, gedurende 5 minuten in de oven op 175 graden en laat opnieuw afkoelen. Dek eventueel met aluminiumfolie af om te voorkomen dat ze te donker worden. 

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Instagram of Facebook. Ik ben namelijk reuzebenieuwd wat je ervan vind.

 

Misschien heb je wel suggesties of aanvullingen?Vergeet niet om #vandekookschool te gebruiken en om @vandekookschool te taggen! Ik zie het dan automatisch verschijnen.