Bosrank 23 1852 XS Heiloo

+31642056171

KVK   72660376

BTW   NL001633810B13

©2019 by Anouck Van De Kookschool

PEREN-PASTINAAKSOEP

Januari 2020

De meeste mensen vinden dat Vergeten Groenten zoals Pastinaak niet voor niets vergeten zijn. Persoonlijk smul ik van de aardse smaken van deze groenten. En dus hoop ik dat het zoetje van de peer in deze pastinaak-peren soep je kan verleiden!

Afgelopen herfst oogste ik voor het allereerst een flinke pastinaak uit mijn volkstuintje. Dat uit de grond halen had heel wat voeten in aarde-letterlijk en figuurlijk- en dus zocht ik inspiratie, zodat de gedane moeite niet verspild zou worden en zelfs ook mijn kids ervan zouden smullen. Het resultaat is onderstaande pastinaaksoep met een zoethoudertje voor de allerkleinsten! 

Ingrediënten

  • 400 gram pastinaak

  • 3 rijpe peren

  • 1 prei

  • 1 pastinaak voor de garnering 

  • 2 sjalotten

  • 1 teen knoflook

  • 60 gram pistachenoten

  • Bosje peterselie

  • 2 dl droge witte wijn

  • 1 liter groentebouillon

  • 100 ml room

  • 1 klontje boter

  • 2 eetlepels kokosolie

  • Peper, zout en nootmuskaat

Let op, Het donkergroene gedeelte van de prei bewaar je; deze kun je verwerken in een stoofschotel of groentesoep. Bewaar het donkergroene gedeelte tot gebruik zo lang in de vriezer.

Bereidingswijze

 

Schil de sjalotten en de knoflook. Snijd de sjalotten in ringen en doe de knoflookteen in de knoflookpers. Verwarm de soeppan en smelt een klontje boter. Zodra de boter gesmolten is voeg je de sjalotten en de knoflook toe. Fruit de sjalotten en de knoflook op een zacht vuur glazig 

 

Ondertussen was je de prei en snijd je het witte en lichtgroene gedeelte in ringen. Voeg de prei toe aan de sjalotten en knoflook en fruit even aan (3 minuten). Blus af met de witte wijn.

Schil je de pastinaak en snijd deze in stukjes. Voeg toe aan het prei-sjalotten mengsel. Schep af en toe om en schil ondertussen de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peren ook in stukjes. Voeg de geschilde stukjes peer toe aan de pastinaak. Roer de groenten om en om op een gemiddeld vuur voor nog eens 3 minuten. Voeg daarna de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel zachtjes sudderen tot de pastinaak gaar is. 

Maak ondertussen de garnering. Schil en snijd de extra pastinaak. Snijd deze in blokjes. Verhit in een koekenpan de kokosolie en bak hierin de blokjes pastinaak. Snijd de pistachenoten ondertussen met het wiegemes klein en voeg deze toe aan de pastinaak-garnering in de koekenpan. Snijd nu de peterselie fijn en voeg toe aan de garnering in de koekenpan. Kruid de garnering met een snufje zout. Bak de garnering totdat de pastinaak ligt gekleurd is en schud de pastinaak met pistachenoten en peterselie uit de koekenpan op een bord met een velletje keukenpapier. 

 

Check of de pastinaak in de soep al gaar is en pureer de soep met de staafmixer.

Heb je dit recept gemaakt? Laat het me weten via Instagram of Facebook. Ik ben namelijk reuzebenieuwd wat je ervan vind.

 

Misschien heb je wel suggesties of aanvullingen?Vergeet niet om #vandekookschool te gebruiken en om @vandekookschool te taggen! Ik zie het dan automatisch verschijnen.