Zoeken
  • anouck rijkmans

Proef!

Proef en Kook met al je zintuigen

Bewust en duurzaam koken begint bij goed kunnen proeven. En goed proeven doe je met alle vijf je zintuigen. Allemaal vertellen ze je wel iets.

  • je oren

  • je ogen

  • je neus 

  • je smaak

  • je tast


Zachte chips hoort niet vers

Misschien herken je dit; zacht geworden chips of koekjes. Die smaken toch echt minder lekker dan chips direct uit een nieuwe zak, terwijl de smaak zelf niet is veranderd. Je oren vertellen je dat ze niet hetzelfde klinken en je hoofd zegt dat ze niet hetzelfde zijn als de chips uit de nieuwe zak.

Een bruine banaan ziet niet lekker

Een ander voorbeeld is de tijgerbanaan. Van nature heeft deze een bruine, gevlekte schil. De smaak van deze banaan is zoet en misschien nog wel lekkerder dan die van zijn goudgele vriend. En toch kiezen vooral kinderen minder vaak voor de tijgerbanaan. Gewoon omdat je ogen vertellen dat hij er niet zo lekker uitziet.

Kool ruikt vies

En dan kool. Dat stinkt! Als we bijvoorbeeld spruiten koken, maken we de celstructuur stuk en ontsnapt er mosterdolie uit de cellen. Die mosterdolie stinkt en smaakt bitter. Je neus ruikt dat, waardoor je hoofd er de stempel ‘stinkt en dus vies’ er op plakt. Roerbakken we diezelfde kool dan schroeien we de kool dicht en kan de mosterdolie minder goed ontsnappen. Smaakt meteen een stuk lekkerder!

Proeven in je mond

En dan je mond. Heel complex. Je mond zegt niet alleen iets over de smaak; over de mix van zoet, zuur, zout, bitter en umami. Je mond vertelt met behulp van je tast ook iets over de structuur en temperatuur van wat je eet. Korrelig, zacht, romig, hard, sappig, droog, snotterig of zelfs slijmerig. Wat vind jij lekkerder? Koude of warme koffie? Een droge of een sappige

mandarijn? Ik weet je antwoord denk ik al!


Bewust kopen en koken

Wil je bewuster en duurzamer eten, begin dan met bewust proeven. Zet je zintuigen op scherp bij het kiezen van je gerecht, bij het doen van de boodschappen, bij het klaarmaken en bij het opeten. Zo leer je niet alleen het karakter van je gerecht kennen, maar ook het karakter van de verschillende ingrediënten. Je kunt bewuster inkopen, want je koopt dat wat je echt nodig hebt en/ of dat wat je ook echt lekker vindt. 


Liefs, Anouck


PS; nog een bijkomend voordeel van goed proeven; je eet veel bewuster. En dat is goed voor je spirit, je lijf en beter voor de planeet!#proeven #zintuigen #bewust #duurzaam #bewustwording #karakter #zoet #zuur #zout #bitter #umami #oren #neus #ogen #smaak #tast #hetschrijfkwartier

48 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven