WETEN WAT JE EET

Schermafdruk 2019-02-22 08.07.38.png

Duurzaam kiezen kan pas als je weet wanneer je een duurzame keuze maakt.

Hieronder geven we enkele suggesties over hoe je vandaag nog kan beginnen met het maken van een verschil!  Toch liever samen met Van De Kookschool en andere enthousiaste mensen aan de slag? Kijk dan eens bij  Een Eerste Stap, Online boeken of neem contact op om te vragen naar de mogelijkheden. 

Schermafdruk 2019-02-22 08.05.10.png

CIRCULAIR KOKEN

Bij Van De Kookschool verstaan we onder circulair koken het produceren van zo min mogelijk afval, maar ook het gebruiken van alle bijproducten. Het liefst eten we groente en fruit met schil (daar zitten de vitamines!) en gooien we zo min mogelijk weg. Zo gebruiken we een pompoen van schil tot pit: we schillen de pompoen in principe niet. En als we hem schillen roosteren we de schillen bijvoorbeeld samen met de pitten in de oven met wat zeezout en goede vierge olijfolie. En zodra we een stukje grond hebben voor een moestuin, bewaren we wat pitten voor het kweken van pompoenplanten, zodat we het cirkeltje (vandaar circulair) echt weer rond kunnen maken!

VOEDSEL VERSPILLING

Bij voedsel verspillen gaat het om zo min mogelijk voedsel weggooien, terwijl het nog prima te gebruiken is. Zo kun je kritisch naar de 'ten minste houdbaar tot' en de 'te gebruiken tot' datum kijken (weet jij het verschil?) en kun je beter eerst je koelkast checken voordat je boodschappen gaat doen.Ook kun je restjes (ook bijvoorbeeld oud brood) invriezen of kiezen voor producten die niet aan de strenge eisen van super-markten voldoen (de welbekende buitenbeentjes). Want zeg nou eerlijk...hele oogsten weggooien omdat de appels 3 mm te klein zijn is toch gek als je weet dat er zoveel honger in de wereld is?! En natuurlijk gaat het niet alleen over voedsel, maar ook over ons watergebruik; doe de kraan dicht als je tandenpoetst en was groenten in een teiltje in plaats van onder een lopende kraan.

SEIZOENSGROENTEN

Dat het beter is om met de seizoenen mee te eten weten we eigenlijk allemaal. Zo varieer je niet alleen beter in groenten, maar eet je ook de groente en fruit waar je lijf per seizoen meer behoefte aan heeft. Want terwijl je in de zomer bijvoorbeeld meer vocht nodig hebt, heb je in de winter meer koolhydraten nodig om je lijf warm te houden. 

Daarnaast is het eten van aardbeien met Kerst wel heel lekker (en doet het ons wellicht mijmeren over mooie en warme dagen), maar wat kost het eigenlijk om die dan op je bord te hebben? Zijn ze in de kas (veel stroomgebruik) gekweekt of komen ze van ver met het vliegtuig en/of de vrachtwagen? Met de seizoenen mee eten helpt dus niet alleen je lijf, maar ook veelal de planeet!

VLEESVERVANGERS

Dat een dagje minder vlees beter is voor onze planeet is weten we allemaal wel. Maar hoeveel dat scheelt en waarom weten we vaak niet. Volgens decorrespondent.nl leidt het eten van twee flinke entrecotes tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Maar eet je 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding. Dat is al bijna een vijfde van wat je kan besparen op je ecologische voetafdruk. Hoe dit precies kan, wordt heel mooi uitgelegd op de site van milieucentraal.nl of op de site van SchoolTV of de NOS.

VOEDSELPIRAMIDE

Er zijn vele modellen te bedenken en reeds bedacht die je vertellen wat je ongeveer per dag zou moeten eten.  De Voedselpiramide is een van deze modellen. Hetgeen dit model anders maakt dan bijvoorbeeld de Schijf van Vijf is dat de Voedselpiramide ook de factor Beweging insluit. Welk model je ook gebruikt of hanteert; elk lijf is weer anders. Niet iedereen kan evengoed melkproducten verdragen of gluten. Anderen hebben een voedsel allergie en mogen dus bijvoorbeeld geen noten eten. Om die reden willen we je bij Van De Kookschool niet voorschrijven wat wel of niet goed voor je is; dat bepaal je lekker zelf. We willen je alleen kennis meegeven, zodat je zelf een bewuste keuze kan maken. 

LOKAAL

Inmiddels is door de globalisering onze Hollandse keuken behoorlijk op de schop gegaan. We vinden het leuk om internationale gerechten te maken en te proeven en daar hoort ook de import van bijvoorbeeld exoten bij. Los van dat het transport van die exoten naar ons koude kikkerland erg belastend voor het milieu is, kan het verbouwen van die exoten in ons land ook een serieuze bedreiging vormen voor dier- en plantensoorten die in ons koude kikkerland thuis horen. Voor die exoten zijn vaak prima meer lokale alternatieven te bedenken. Zo kun je voor kousenband bijvoorbeeld ook sperziebonen gebruiken. En waar vind je die lokale groenten dan? Juist, niet in de supermarkt, maar wel bij de plaatselijke groenteboer, op de markt of in de groentekarren bij volkstuinen of agrarische bedrijven.

Schermafdruk 2019-02-22 08.07.56.png
Schermafdruk 2019-02-22 08.06.59.png
Schermafdruk 2019-02-22 08.07.48.png

SUGGESTIES?!

Heb je een idee of een suggestie hoe we een nog grotere impact kunnen maken? Laat het ons weten!